Každý z nás si isto spomína na legendárneho kúzelníka Davida Copperfielda. Ako žije tento najznámejší iluzionista všetkých čias dnes?

Datum: 07.07.2022

David Copperfield, vlastným menom David Seth Kotkin, mal rád kúzla už odmalička, nakoľko starý otec doňho vštepoval vášeň pre toto umenie od útleho detstva a naučil ho niekoľko trikov s kartami.

legendárny kúzelník David Copperfield

V 70. rokoch sa Copperfield prvýkrát objavil na veľkom javisku a zahral si jednu z ústredných rolí v divadelnom muzikáli Kúzelník. Výsledkom bolo, že kvôli účinkovaniu David dokonca nechal štúdium na univerzite. So získanými skúsenosťami sa po niekoľkých rokoch stal moderátorom televíznych programov „Magic ABC“ a „Magic David Copperfield“. V 80. rokoch začal predvádzať kúsky, ktoré boli pre divákov doposiaľ nevídané.

V 90. rokoch svojimi šialenými kúskami dokázal zhypnotizovať a ohúriť celý svet a jeho čaru podľahla nejedna žena. Dal zmiznúť Sochu slobody, prežil nebezpečný pád do Niagarských vodopádov, lietal nad pódiom či unikol z väzenia Alcatraz, odkiaľ sa nedokázal dostať ani slávny Al Capone. Tieto a veľa ďalších trikov zachvátili davy fanúšikov jeho vystúpení. David sa stal zároveň najbohatším kúzelníkom v histórii ľudstva. Copperfieldov majetok je odhadovaný na neuveriteľných  800 miliónov dolárov. Uskutočnil množstvo lukratívnych investícií a zarobil si peniaze prenájmom luxusných nehnuteľností na exotických ostrovoch. V súčasnosti vlastní až 11 ostrovov na Bahamách. Iluzionista si tiež otvoril svoje vlastné tematické múzeum.

Rok 2013 takmer otriasol Copperfieldovou kariérou, kedy ho jeden z návštevníkov jeho šou zažaloval za úraz počas magického „zmiznutia“ a požadoval po ňom odškodné vo výške 400 tisíc dolárov. Angličan Gavin Cox s ďalšími 12 účastníkmi zmizol z pódia a objavil sa na druhej strane miestnosti. Pri tomto triku mal utrpieť nielen zranenie hlavy, ale aj ďalších telesných partií. Žaloba donútila Copperfielde prezradiť tajomstvo triku tohto zmiznutia.

Na jeho kúzla sa postupne zabudlo a po iluzionistovi sa zľahla zem. Bolo zmiznutie zo sveta šoubiznisu jeho posledným veľkým trikom?

V roku 2011 sa jemu a jeho priateľke, Chloe Gosselin, narodila dcéra Sky. Copperfield sa tak kvôli rodine rozhodol stiahnuť do úzadia a uskromnil sa na menšie predstavuje v Las Vegas. David oslávil minulý rok 65 rokov. Naďalej vystupuje v rôznych reality show, kde si získava priazeň mnohých ľudí. Kúzelníkova hviezda ale pomaly a takmer isto zhasína. Hoci sa stal vzorom pre mnohých mladých ľudí, ktorí sa vďaka nemu začali profesionálne venovať svetu kúziel, na scénu prichádzajú stále modernejší, sofistikovanejší a kreatívnejší umelci.

 

 

 

 

Čítané: 297 x