7 krokov, ktoré motoristu na jar neobídu

Datum: 06.03.2023

Zima sa schyľuje ku koncu a práve tieto dni sú ideálne na jarnú údržbu vozidla. Vďaka príprave zvládne automobil dlhšie cesty na dovolenky a nevypovie vám službu v tej najmenej vhodnej chvíli.

7 krokov, ktoré motoristu na jar neobídu

Ktorých 7 krokov je nevyhnutných realizovať počas jarnej prípravy vozidla?

1. Prezúvanie pneumatík

Prvým krokom, ktorý pripraví vozidlo na jarnú prevádzku, je prezutie. Jazdiť v lete na zimných pneumatikách je oveľa horšie ako jazdiť na letných v zime. Najväčšie riziká sú: extrémne predĺženie brzdnej dráhy, rýchle opotrebenie pneumatík a zhoršené ovládanie v zákrutách i pri vyššej rýchlosti. Odporúčame kúpiť letné pneumatiky a pri ich kupovaní si všímať označenie pneumatík.

2. Tlak a geometria

Ak pneumatiky vymieňate v garáži, do servisu zájdite minimálne kvôli kontrole geometrie. Zanedbanie kontroly vedie opäť k zhoršenému ovládaniu vozidla, ktoré bude ťahať do strán. Zlá geometria sa prejaví aj na dezéne, ktorý sa nerovnomerne ojazdí. Podobne dopadne dezén aj v prípade, že budete jazdiť na kolesách s nízkym alebo vysokým tlakom. Poškodiť sa resp. deformovať môžu i hliníkové disky.

3. Kontrola podvozku

V servise si dajte okrem geometrie skontrolovať aj podvozok. Po zimnej jazde môže začať korodovať alebo v nej objavíte trhliny. Súčasťou kontroly podvozku je preverenie stavu výfuku, ktorý vplyvom korózie podlieha tvorbe puklín. Väčšina servisov vám počas kontroly overí funkčnosť bŕzd, ktoré môžu vplyvom posypových materiálov trpieť rovnako ako podvozok.

4. Kapacita batérie

Čo trpí vplyvom nízkych teplôt najviac? Predsa akumulátor. Počas zimy sa mohol ako tak držať, ale po nástupe oteplenia príde k jeho vybitiu. Overenie kapacity batérie a jej celkového stavu vás uchráni pred nepríjemným ranným prebudením vo forme nenaštartovania auta.

5. Faktory videnia a viditeľnosti

Veľmi zanedbávaná časť vozidla sú stierače. Po zime sú popukané a na oknách vytvárajú čmuhy. Ideálne je na jar stierače vymeniť a dať prečistiť odstrekovače. Dajte si nastaviť aj svetlá – ich sklon a vzdialenosť, do ktorej svietia.

6. Klimatizácia

Jar je ten správny čas, kedy odporúčame výmenu filtrov a chladiacej náplne v klimatizácii. Túto činnosť by ste nemali zanedbávať. V lete pôjde klimatizácia na plné obrátky a jej znečistenie vám privodí minimálne dýchacie problémy.

7. Interiér

Po zime je veľmi znečistený interiér vozidla. Zamerajte sa na vytepovanie poťahov, umytie gumových koberčekov a povysávanie celého vozidla. Ošetrite prístrojovú dosku špeciálnym sprejom. Naolejujte gumové tesnenia pri oknách a okolo dverí.

 

 

 

 

 

Čítané: 253 x