5 vecí, ktoré musíte na Muránskej planine navštíviť

Datum: 07.07.2022

Národný park Muránska planina sa nachádza na rozhraní stredného a východného Slovenska, v západnej časti Slovenského Rudohoria.

5 vecí, ktoré musíte na Muránskej planine navštíviť

Ak nie ste typ turistu, čo si objedná all inclusive a dokáže preležať celé dni na pláži, určite vás zaujme tento tip na výlet. Ale pozor. Bary a spoločenský život by ste tu hľadali márne. Muránska planina vám poskytne únik z betónovej džungle, pracovného zhonu a hustej premávky. V dohľade sú len šíre polia, nekonečné lúky, lesy plné divej zvery a vzácnych druhov rastlín a na mnohých miestach ešte nedotknutá príroda s minimálnymi zásahmi človeka. A čo je najdôležitejšie, srdeční ľudia nepoškvrnení neustálou honbou za peniazmi a majetkami.

Čo pri tejto návšteve musíte vidieť?

Muránsky hrad

Nad Muráňom sa do výšky čnejú pozostatky tretieho najvyššie položeného hradu na Slovensku, ktorý kedysi zároveň patril aj k našim najrozsiahlejším hradom. Dodnes sa z neho zachovala majestátna vstupná brána s vežou, hradné múry a iné ruiny. Vďaka svojej polohe poskytuje Muránsky hrad pôsobivé pohľady na územie národného parku, Muránsku dolinu, mesto Revúca s okolím aj Kráľovu hoľu. K hradnému bralu Cigánka sa viažu viaceré povesti a tunajšie informačné tabule vám zároveň porozprávajú o lúpežníkovi Matejovi Baškovi aj Muránskej Venuši, šľachtičnej Márii Széchyovovej.

Veľká lúka – domov divokých koní

Najväčšiu atrakciu, približne 300 polodivokých koní plemena norik muránskeho typu pobehujúcich väčšinu roku po okolitých pasienkoch si nenechá ujsť hádam nikto, kto zavíta do tejto oblasti. Je pochopiteľné, že chovná stanica nie je priamo pri cestnej komunikácii, ale v lone prírody. Niekedy teda nie je jednoduché ich nájsť. Musíte sa vybrať do lokality Veľká lúka. Veľká lúka je vlastne náhorná plošina uprostred lesov, kam vedie udržiavaná lesná cesta.

Rekreačný areál Predná hora

Muránska planina nie je len miestom pre vynikajúcu turistiku, ale i skvelé možnosti vydať sa po stopách dávnych čias a spoznať kus slovenskej histórie. V rekreačnom areáli Predná Hora môžete nájsť komplexné služby v oblasti rekreácie a oddychu. Predná Hora je známa aj svojim wellnessom, ktorý ponúka hosťom, ako aj verejnosti množstvo bazénov a relaxačných atrakcií.

Chmarošský viadukt

Charakteristickým znakom obce Telgárt nie je len očarujúca vysokohorská príroda, ale aj unikátny železničný most zvaný Chmarošský. Most bol postavený v roku 1933. Týči sa do výšky 18 metrov a tvorí ho deväť oblúkov. Svoje pomenovanie dostal podľa potoka Chmaroška, ktorý preteká popod neho. Túto nádhernú a gigantickú pamiatku je vidieť už z hlavnej cesty, takže nie je možné ju prehliadnuť.

Sysľovisko

Počas sezóny – približne od marca do konca septembra môžete pozorovať jednu z najpočetnejších kolónií sysľa pasienkového na Slovensku. Tieto malé stvorenia prídu až do tesnej blízkosti človeka, a dokonca nemajú problém jesť priamo z vašej ruky, čo u týchto prirodzene veľmi plachých tvorov nie je bežné. V časti sysľoviska si totiž tieto milé zvieratká zvykli na prítomnosť človeka vďaka pravidelnému prikrmovaniu.

 

 

 

Čítané: 383 x