Dôležité aktivity, ktoré by ste mali opakovať každý týždeň

Datum: 07.07.2022

Väčšina z nás má monotónny týždeň: cez pracovné dni ideš do práce, večer sa vrátiš domov, len aby si sa osprchoval, najedol a trochu vyspal, a cez víkendy sa snažíš buď odpútať pozornosť od nudnej rutiny, alebo dokončiť všetky povinnosti, ktoré si nestihol urobiť.

Dôležité aktivity, ktoré by ste mali opakovať každý týždeň

Ak si však vybudujete systém, pomôže vám napredovať, dosiahnuť vytúžené ciele a zároveň konať bez zhonu, dať si čas na oddych. Zostavili sme niekoľko dôležitých aktivít, ktoré by ste mali opakovať každý týždeň.

Urobte si plány na aktuálny týždeň

Keď pochopíte, čo a prečo musíte urobiť, napredujete oveľa rýchlejšie. Preto je také dôležité si na začiatku týždňa naordinovať akčný plán aspoň na nasledujúcich 7 dní. Je lepšie, ak si svoje plány zaznamenáte na papier alebo elektronické médiá. Môžete si napríklad zavesiť zoznam na chladničku, založiť si špeciálny denník na písanie alebo si stiahnuť aplikáciu do smartfónu. Zapisujte si tam nielen pracovné úlohy, ale aj všetko, čo by ste chceli zmeniť vo svojom osobnom živote, záľubách, vzhľade atď. Mimochodom, zvyk zapisovať si, čo musíte urobiť, vám môže výrazne pomôcť sledovať váš pokrok.

Nájdite si čas na svoje hobby

Ak vás práca veľmi vyčerpáva a nenecháva vám veľa času na oddych, o to dôležitejšie je, aby ste si našli príležitosť na váš obľúbený koníček. Mali by ste mať aktivitu, ktorá vám umožní uniknúť z rutiny, uvedomiť si svoj potenciál, získať pozitívne emócie a zvýšiť motiváciu.

Zamyslite sa nad tými záľubami, ktoré ste z nejakého dôvodu v minulosti opustili. Teraz je čas napraviť situáciu, aj keď sa vám zdá, že aktivita, ktorú ste si vybrali, vám neprinesie žiaden úžitok. Výhody sú rôzne: niekedy vám príležitosť oddýchnuť si, užiť si príjemnú zábavu, načerpať inšpiráciu a nové emócie dá oveľa viac ako tvrdá práca na sebe. Skúste si na nejaký koníček vyhradiť aspoň 2-3 hodiny týždenne a čoskoro spozorujete pozitívne zmeny.

Upratovanie

Upratovanie raz za mesiac alebo každých pár mesiacov je veľmi zlý nápad. Čím dlhšie sú intervaly medzi upratovaním, tým viac času, úsilia, peňazí a nervov budete musieť vynaložiť na to, aby ste dali svoj domov do poriadku. Ideálne je, ak upratujete každý týždeň. Stačí utrieť všetky povrchy od prachu a nečistôt, umyť všetok špinavý riad, naložiť veci do práčky, oslobodiť chladničku od všetkého, čo sa pokazilo. Tieto činnosti vám nezaberú veľa času, no umožnia vám udržiavať byt v čistote a poriadku. Upratovanie si navyše môžete rozdeliť na niekoľko dní a nestráviť na ňom polovicu voľného dňa.

Vytvorte menu na týždeň

Nemusíte si predpísať podrobný jedálniček na každý deň, no bolo by fajn, keby ste sa naučili zhruba odhadnúť, čo budete nasledujúcich sedem dní jesť. Po prvé, uľahčí vám to nákup potravín: môžete si vytvoriť zoznam toho, čo potrebujete kúpiť v obchode s potravinami alebo objednať na doručenie. Nákupom podľa zoznamu nebudete brať zbytočné produkty, čo znamená, že môžete ušetriť peniaze. Po druhé, môžete si ušetriť čas: namiesto premýšľania o tom, čo uvariť na obed či večeru, si vyberiete s dopredu premyslených jedál.

Sledujte príjmy a výdavky

Jednou z najdôležitejších vecí, ku ktorým by ste sa mali vracať každý týždeň, je sledovanie vašich výdavkov a príjmov. Vždy tak budete vedieť, koľko peňazí míňate na jedlo, cestovanie, oblečenie a iné. Ak chcete, môžete svoje výdavky upraviť alebo vypočítať, koľko peňazí potrebujete na pohodlný život. Vytvorte si denník alebo si stiahnite špeciálnu aplikáciu do svojho smartfónu, aby ste mali vždy prehľad o tom, kde sú teraz vaše peniaze. Nezabudnite raz týždenne analyzovať všetky informácie, ktoré ste zadali do siedmich dní.

 

Čítané: 321 x