Domáce práce, ktoré spália najviac kalórií

Datum: 07.07.2022

Väčšina ľudí si myslí, že jediný spôsob, ako schudnúť, je cvičiť a ísť do posilňovne alebo držať diéty. Pritom napríklad farmári, ktorí trávia celé dni v rutinnej práci vyzerajú obvykle ako chudí či dokonca svalnatí ľudia bez náznaku kíl navyše?

Domáce práce, ktoré spália najviac kalórií

Všetko je to o podceňovaní domácich prác a ich významu pre telo. Mnohé z nich pomáhajú chudnúť efektívnejšie ako nejaké športové cvičenia.

Vysávanie

Už len pohyb s vysávačom medzi miestnosťami spáli veľa kalórií a neustále chodenie z jednej miestnosti do druhej spojené s neustálym pohybom rúk a napätím vám umožní zbaviť sa nadváhy. Takže napríklad 30-minútové vysávanie stačí na spálenie približne 100 kalórií, ak vážite 55 kilogramov, a až 160 kalórií, ak vážite 90 kilogramov. Čím aktívnejšie sa hýbete, tým viac kalórií spálite. Pre väčšiu efektivitu môžete dokonca trochu tancovať alebo vynaložiť viac úsilia na vyvíjanie tlaku na koberec.

Výmena posteľnej bielizne

Väčšina ľudí nenávidí prezliekanie posteľnej bielizne. Ale aj táto úmorná aktivita môže vášmu telu prospieť, pretože výmenou posteľnej bielizne za 30 minút spálite pri váhe 55 kilogramov asi 190 kalórií a pri váhe 90 kilogramov 300 kalórií. Je nepravdepodobné, že niekto prezlieka špinavú posteľnú bielizeň za čistú tak dlho, ale aj 15 minút poskytne dobrý výsledok.

Aktívna hra s deťmi alebo domácimi zvieratami

Mnohí sú príliš leniví na to, aby sa hrali s deťmi alebo domácimi zvieratami. A pritom len 30 minút hry spáli pri váhe 55 kilogramov asi 120 kalórií a pri váhe 90 kilogramov asi 180 kalórií. Čím aktívnejšia je hra, tým viac kalórií sa spotrebuje a tým vyššia je účinnosť takýchto „tréningov“. Pokojne sa hrajte s dieťaťom na naháňanie alebo hádžte loptu psovi, pretože vám to umožní schudnúť.

Upratovanie po jedle

Toto je jedna z najviac frustrujúcich činností a veľa ľudí dnes uprednostňuje umývačky riadu pred zdĺhavým umývaním riadov v dreze. Súhlasíme, že to nie je veľmi príjemná zábava, no upratať stôl a poumývať riad vám pomôže spáliť asi 180 kalórií pri váhe 55 kilogramov a asi 300 pri váhe 90. Samozrejme, hovoríme o upratovaní predmetoch z jedného miesta na druhé a aktívne umývanie so špongiou na riad, a nie o tom, že sotva hýbete rukami v dreze.

Rýchla prechádzka so psom

Hry s domácimi zvieratami sme už spomenuli vyššie, ale toto je predsa len iná aktivita. 30 minút rýchlej chôdze rýchlosťou 6 kilometrov za hodinu stačí na spálenie 135 kalórií pri váhe 55 kilogramov a 200 kalórií pri váhe 90 kilogramov. A ak trochu zrýchlite a prejdete na ľahký beh pri rýchlosťou 7 kilometrov za hodinu spálite už 150 kalórií pri váhe 55 kilogramov a 220 pri váhe 90 kilogramov.

Vytrhávanie buriny

Niekoho to vracia v spomienkach do detstva, keď musel orať v záhonoch svojej babičky na vidieku a vytrhávať burinu medzi mrkvou. Teraz však budete vedieť, že táto činnosť pomáha nielen pri pestovaní plodín, ale aj pri chudnutí. Len polhodina takéhoto „cvičenia“ pomôže spáliť 140 kalórií pri váhe 55 kilogramov a 200 pri váhe 90 kilogramov. A napríklad výsadba nových kríkov a stromov zníži počet kalórií o ďalších 130 pri váhe 55 kilogramov a 200 pri hmotnosťi 90 kilogramov.

Varenie

Samozrejme, že po uvarení jedla si spálené kalórie doplníte, no aj tak sa ich bude hromadiť menej, pretože pri tejto aktivite spálite asi 80 kalórií pri váhe 55 kilogramov a 100 pri váhe 90 kilogramov. Toto nie je o statickom státí pri sporáku, ale o neustálom pohybe po kuchyni, krájaní surovín, miešaní a iných aktívnych úkonoch.

 

Čítané: 321 x