Čomu vďačia severania za svoje šťastie?

Datum: 07.07.2022

Väčšina ľudí si tieto krajiny predstavuje ako chladné oblasti spojené s depresiami zapríčinenými dlhou zimou, prežívaním polárnych dní a nocí a nedostatkom slnečných lúčov.

Čomu vďačia severania za svoje šťastie

Zimy sú tu síce tuhé, tmavé a studené, no aj napriek tomu patria obyvatelia Škandinávie medzi najšťastnejších ľudí sveta. Ako je to možné?

Príroda

Severské krajiny sú plné nádherných lesov, čistých jazier a riek, mohutných pohorí, fjordov, vodopádov, romantických pobreží. Práve v Škandinávii je z celej Európy doposiaľ najlepšie zachovaný pôvodný ráz krajiny. Pre pobyt v prírode tu majú špeciálny výraz – Friluftsliv, čo doslova znamená radosť z pohybu na čerstvom vzduchu.

Pokoj

To, čo ale z týchto krajín robí niečo neopakovateľné, nie je iba príroda, ale hlavne mentalita miestnych obyvateľov. Aj keď možno na prvý pohľad pôsobia trochu chladno a neprístupne, v skutočnosti ide o ich prirodzené správanie, v ktorom nechcú narušiť súkromnú sféru inej osoby. Ak však kohokoľvek oslovíte, prípadne požiadate o pomoc, Škandinávci vedia byť veľmi ústretoví, priateľskí a nápomocní. Určite ste už počuli celosvetovo známe slovo Hygge, dánsky výraz pre udalosti, ktoré nás napĺňajú šťastím. Pre niekoho to môže byť posedenie pri krbe a dobrom víne, pre iného čas s trávený s rodinou. Hygge neznamená nič materiálne. Je synomymom pre pohodlie a komfort. Vo Švédsku sa tento koncept nazýva Mys a znamená akúsi mimoriadne útulnú atmosféru. Základom mysu je pocit tepla, napríklad byť zabelený v bavlnenej deke, obklopený sviečkami, popíjajúc horúci nápoj. Ešte populárnejším slovom sa v poslednom čase stal Pyt. Pyt nemá doslovný preklad, ale znamená niečo ako „stalo sa, čo už“ alebo „netráp sa nad tým“. Pyt jednoducho pomáha ľuďom nežiť v strese a všetko brať s nadhľadom.

Ekonomická vyspelosť

Už od narodenia sú obyvatelia vedení k tomu, že blaho spoločnosti je dôležitejšie než egoistické záujmy jednotlivca. Možno je to pre nás neuveriteľné, ale títo občania radi platia dane. Môže za to vysoká kvalita verejných služieb a nadštandardná starostlivosť štátu. Nóri, Švédi, Fíni aj Dáni jednoducho môžu na vlastné oči vidieť, do čoho ich peniaze idú. Snaha platiť menej daní je tu považovaná nie za šikovnosť, ale za prejav chrapúnstva. Spoločenský systém je postavený na solidarite, ku ktorej musí prispieť každý.

Vyvážený pracovný a súkromný život

Ľudia zo škandinávskych krajín trvajú na udržiavaní rodinných vzťahov a starajú sa o to, aby si na svoju rodinu našli čas. Samozrejme nie na úkor práce a preto sa snažia pracovať stále efektívnejšie. Niektoré firmy postupne prechádzajú na nižšiu pracovnú dobu a naozaj len výnimočne sa pracuje nadčas.

Zdravé stravovanie

A v neposlednom rade patrí k psychickému a fyzickému zdraviu človeka zdravé stravovanie. Mnoho reštaurácií v tejto časti zemegule preferuje čerstvé, sezónne a miestne potraviny vždy, keď je to možné. Ich jedlá často kombinujú to najlepšie z miestnych fjordov a hôr. Ryby a morské plody sú bežnou súčasťou jedálnička. Hríby a rôzne typy bobuľového ovocia sú obľúbenou prílohou k jedlám.

 

 

 

Čítané: 333 x