Vitamíny a minerály potrebuje telo ešte viac s pribúdajúcim vekom

Datum: 26.06.2022

Už po tridsiatke začíname pociťovať zmeny, sme čoraz rýchlejšie unavení, choroby už neznášame tak ľahko, objavujú sa prvé zmeny súvisiace s vekom.

Vitamíny a minerály potrebuje telo ešte viac s pribúdajúcim vekom

Netreba však čakať na zdravotné problémy, ale naopak môžeme proti nim zaútočiť proti nim preventívne. Súčasťou takéhoto preventívneho boja môže byť aj príjem vitamínov a minerálov, keďže niektoré živiny vaše telo s vekom potrebuje viac.

Vápnik

S pribúdajúcim vekom sa vstrebávanie vápnika zhoršuje, čo spôsobuje, že telo ho stráca viac, ako ho prijíma. Keďže vápnik je zodpovedný nielen za zdravie kostí, ale aj za svaly, cievy, nervy a ďalšie dôležité časti, nedostatok tohto minerálu môže viesť k vážnym poruchám. Preto si starší ľudia lámu kosti pri pomerne ľahkom páde, ktorý by v mladosti viedol len k modrine. Lekári odporúčajú zvýšiť príjem vápnika mužom a ženám nad 50 rokov. Tiež stojí za to zabezpečiť neustály prísun tohto minerálu z mliečnych výrobkov.

Vitamín D

Vitamín D úzko súvisí s vápnikom, napomáha jeho vstrebávaniu, a preto prípravky často kombinujú obe tieto látky. Vitamín D podporuje svalovú, nervovú a imunitnú funkciu. V mladom veku sa tento vitamín syntetizuje vystavením slnečnému žiareniu a tiež pochádza z určitých potravín, ako sú mastné ryby losos, makrela a sleď. No s pribúdajúcim vekom sa schopnosť produkovať tento vitamín znižuje, čo spôsobuje problémy s imunitou, apatiu či depresiu.

Vitamín B6

Vitamín B6 telo využíva na posilnenie imunitného systému, ako aj na zásobovanie buniek energiou. Toto je jeden z tých stopových prvkov, ktorých nedostatok môže ovplyvniť osobnosť a zhoršiť pamäť. Naopak, vedci našli súvislosť medzi vysokou hladinou tohto vitamínu v krvi u starších ľudí a dobrou pamäťou. Veľké množstvo vitamínu B6 sa nachádza v strukovinách, najmä v cíceri, pečeni a tučných rybách.

Vitamín B9

Vitamín B9 je tiež známy ako kyselina listová. Dostatočné množstvo tohto vitamínu prispieva k správnemu rastu buniek a ochrane pred niektorými druhmi rakoviny. Keďže sa vstrebávanie vitamínov s vekom zhoršuje a chyby delenia buniek sú čoraz častejšie, je potrebné prijímať dostatok tohto vitamínu, aby sa znížilo riziko rakoviny. Vitamín môžete doplniť z listovej zeleniny, orechov, strukovín a iných produktov.

Vitamín B12

Vitamín B12 prispieva k tvorbe krvi a nervových buniek. Väčšina vitamínu B12 pochádza z mäsa, rýb, vajec, mliečnych výrobkov a iných živočíšnych potravín. Preto vegáni musia do svojho jedálnička pridávať doplnky s týmto vitamínom, aby zostali v dobrej kondícii.

Horčík

Horčík naše telo potrebuje na normálnu tvorbu bielkovín a rast kostí, ako aj na udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Rovnako ako v prípade vápnika, absorpcia klesá s vekom. Horčík sa navyše z tela ľahko vyplavuje liekmi, ktorých je vekom čoraz viac. Bez doplnenia týchto strát vznikajú svalové kŕče, poruchy spánku, apatia, arytmia, hypertenzia, gastrointestinálne poruchy a iné problémy. Rovnováhu môžete doplniť zelenou listovou zeleninou, ovocím, bobuľami, čokoládou, orechmi, semienkami, obilninami a strukovinami.

Draslík

Draslík sa zle vstrebáva z potravy s nedostatkom horčíka a svoj potenciál môže dosiahnuť len s dostatočným množstvom tohto prvku. Preto väčšina doplnkov stravy s draslíkom obsahuje aj horčík. Draslík je potrebný pre všetky systémy a pomáha chrániť telo pred kardiovaskulárnymi poruchami, ako je vysoký krvný tlak, znižuje riziko mŕtvice, osteoporózy a iných chorôb. Zásobu draslíka môžete doplniť zo strukovín, špenátu, kapusty, ďatlí, zemiakov, rýb, húb a čokolády.

Omega 3

Omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny sú jedným z najdôležitejších stopových prvkov, ktoré sú súčasťou bunkových membrán a ciev. Telo si ho nesyntetizuje v požadovanom množstve a jeho rovnováha sa obnovuje najmä zvonka, niektorými potravinami. S pribúdajúcim vekom sa jeho vstrebávanie zhoršuje. To zase zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby, makulárnej degenerácie, ktorá spôsobuje slepotu, a ďalších chorôb. Preto sa oplatí zaradiť do jedálnička tučné ryby, ako sú makrela a sleď, chia semienka a morské riasy.

 

Čítané: 253 x