Odkedy bola táto výživná pochúťka v roku 2018 schválená Európskou úniou ako potravina bezpečná pre konzumáciu človekom, vznikajú na európskom kontinente stále nové špecializované hmyzie farmy.
Na prvý pohľad si, najmä v našich zemepisných šírkach, červíky ako jedlo nevie veľa ľudí predstaviť. Ak však zahodíte predsudky a ochutnáte, je len veľmi malá pravdepodobnosť, že by vám červíky nechutili. Sú totiž veľmi podobné chrumkavým snackom, ako sú chipsy, či iné slané pochutiny a vyrábajú sa v rôznych príchutiach. V slovenských obchodoch nájdete klasické slané červíky, červíky ochutené cesnakom, štipľavé s chilli, ale aj exotickejšie chute s karí alebo so škoricou.
Aké sú ďalšie benefity tejto potraviny budúcnosti?
Je významným zdrojom bielkovín a ďalších živín
Hmyz môže obsahovať 20-76 % proteínov v závislosti na druhu a vývojovej fáze a spôsobu spracovania. Jedlý hmyz je bohatý na zdravé tuky, železo a vápnik. Naopak, sacharidy v ňom takmer nenájdete. Jedlý hmyz tiež obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, teda je oproti rastlinným potravinám kvalitnejším zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu svalov, ich regeneráciu, a teda aj tvarovanie postavy.
Podporuje chudnutie
Hmyz je nízkokalorický. Podľa odborníkov na výživu je entomofágia (týmto pojmom označujeme využívanie hmyzu na potravinárske účely) účinným nástrojom v boji proti obezite a s ňou spojenými ochoreniami.
Šetrenie životného prostredia
Jedlý hmyz je v Ázii tradičnou potravinou, ktorú tam ľudia jedia s chuťou už od nepamäti. Hlavným dôvodom, prečo sa o nej v posledných rokoch začalo rozprávať aj v západnom svete, je ekologická kríza a vplyv súčasnej potravinovej výroby na životné prostredie. Každý už vie, že rastúca populačná krivka a súčasne rastúca konzumácia mäsa a živočíšnych produktov je dlhodobo neudržateľná a práve hmyz vie byť aspoň čiastočným riešením. Pri chove hmyzu sa nespotrebuje toľko vody, krmiva, či pôdy a nevytvára toľko skleníkových plynov ako pri chove dobytka. Spôsob spracovania živín, ktoré hmyz pre svoj rast prirodzene využíva teda robia z jeho chovu najefektívnejšiu metódu premeny rastlinného materiálu na biomasu.
Aké druhy hmyzu zvoliť?
Cvrčky
Sú zdrojom železa, proteínov a vitamínu B12. pripravujú sa rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je rozomletie na jemný prášok a pridanie do proteínových nápojov.
Kobylky
Patria k najobľúbenejším druhom jedlého hmyzu. V Mexiku sa servírujú opečené na oleji s cesnakom, citrónom a soľou.
Múčne červy
Sú bohaté na omega mastné kyseliny, bielkoviny a mnoho minerálov, akými sú meď, sodík, draslík, železo, zinok a selén. Môžu sa jesť aj v surovom stave.
Húsenice
Obľúbená pochúťka najmä v niektorých častiach Afriky, kde sú dôležitým zdrojom proteínov najmä v období dažďa.
Termiti
Konzumujú sa najmä v Afrike údené, smažené alebo vysušené na slnku. Sú bohaté na bielkoviny, mastné kyseliny, železo a vápnik.
Mravce
V južnej Amerike ich mnohí šéfkuchári pripravujú ako luxusné jedlo. Majú citrusovú chuť.
Včely
Larvy včiel sa konzumujú na najmä v Thajsku a Austrálii. Majú maslovú chuť a využívajú sa ako zdroj cukru.
Keď sa na to ale pozrieme s odstupom, takéto jedlé červy sa svojou štruktúrou a vzhľadom veľmi podobajú kôrovcom, ako sú napríklad krevety. Tie boli v našich kuchyniach tiež menej ako 20 rokov dozadu novinkou, no vďaka ich výbornej chuti sme si ich veľmi rýchlo obľúbili. Bude to tak aj s červíkmi? Odhodíte predsudky a ochutnáte?