Nebaví vás dofukovať pneumatiky? Možno nebudete musieť

Datum: 06.07.2022

Kontrola tlaku v pneumatikách a ich dofukovanie patrí k pravidelnej údržbe vozidla. Zanedbať dofukovanie môže mať následky v zhoršenom ovládaní vozidla alebo v enormnom znížení životnosti pneumatík.

Nebaví vás dofukovať pneumatiky? Možno nebudete musieť

Napriek tomu len tretina motoristov tlak v pneumatikách kontroluje. Na tlak si zväčša spomenú len pred dlhšou cestou na dovolenku. Ak vás nebaví dofukovať pneumatiky a kontrolovať tlak, možno ich dofukovať nebudete musieť vďaka novinkám výrobcov pneumatík.

Prečo je dôležité kontrolovať tlak v pneumatikách

Nedostačujúci tlak v pneumatikách alebo naopak ich prehustenie vedie k tomu, že sa vám vozidlo horšie ovláda. Problémy môžete mať nielen v zákrutách, ale tiež pri brzdení. Podľa prieskumov jazdí s podhustenými pneumatikami takmer polovica motoristov. Možno sa na prvý pohľad zdá, že podhustenie nemá vplyv na to, ako sa bude vozidlo správať, ale opak je pravdou. Najskôr pocítite nestabilitu vozidla. V prípade veľmi nízkeho tlaku sa môže stať vozidlo v zákrute neovládateľné. Situácia je podobná ako keď v zime v horách nepoužijete snehové reťaze. V extrémnych prípadoch dochádza k prehriatiu pneumatík a defektu alebo zničeniu hliníkových diskov. Ak budete mať v pneumatikách vyšší tlak ako predpísaný, tak sa predĺži brzdná dráha vozidla. Zároveň všetky testy pneumatík potvrdili, že práve nesprávny tlak v pneu vedie k ich rýchlemu ojazdeniu. Podhustené pneumatiky sa rýchlo opotrebujú po okrajoch behúňa a príliš nafúknuté v strede. Nielen samotné dofukovanie je otravné. Myslieť neustále na to, že musíte preveriť tlak je tiež povinnosťou navyše. Preto vám odporúčame investovať do jednoduchého prístroja - ide o snímač tlaku pneumatík, ktorý bude tlak pravidelne merať a vás upozorní na jeho výkyvy.

Raz sa možno dočkáme zázračných pneumatík

Vyzerá to tak, že raz sa možno dočkáme pneumatík, ktoré nebudete musieť dofukovať. Renomovaná značka Continental sa pohráva s myšlienkou, že by na trh priniesla pneumatiky bez nutnosti dofukovania. Zaujímavé by bolo značenie pneumatík, na ktorom by pribudla nová ikona. V súčasnosti systémom automatického dofukovania pneumatík disponujú vojenské vozidlá a špeciálne poľnohospodárske stroje. Ide však o tak náročnú technológiu, že vývoj geniálnych pneumatík ešte nejaký ten rok potrvá. Napriek tomu je táto správa pozitívna pre každého motoristu, ktorý nemá rád dofukovanie pneumatík tak ako my. Ako by fungovali pneumatiky bez nutnosti dofukovania? Tlak by sa automaticky kontroloval vo vnútri pneumatík a prispôsoboval sa ich stavu. Vďaka takémuto systému by sa zvýšila bezpečnosť jazdy a pneumatiky by slúžili dlhé roky.

 

 

 

Čítané: 577 x